İzmir; doğası, tarihî dokusu, kültürel mirası ve sunduğu olanaklarıyla Türkiye'nin en yaşanabilir kentlerinden birisi. Her mevsimin tadı ayrı çıkan İzmir'de Ege kültürünü tam anlamıyla hissedebileceğiniz, sevdiklerinizle eşsiz anlar biriktirebileceğiniz pek çok şey yapabilirsiniz. Haydi gelin; sanatsal etkinliklerden fuarlara, şehir turundan deniz tatiline kadar İzmir'de keyifli vakit geçirebileceğiniz eğlenceli aktivitelere birlikte göz atalım.
İzmir'in sembolü olan İzmir Saat Kulesi; 1900'lü yılların başında II. Abdülhamid'in tahta çıkışının 25. yılı şerefine yaptırılan, Osmanlı mimarisinden eşsiz izler barındıran bir eser. Etrafındaki havuz ve palmiyelerle Konak Meydanı'na çok yakışan saat kulesi, gün batımında ışıklandırılıyor ve bambaşka bir görünüme bürünüyor.
İzmir Saat Kulesi, 25 metre yüksekliğe sahip ve etrafında 25 tane musluk var. Kule etrafında oturup dinlenebileceğiniz ve sevdiklerinizle sohbet edebileceğiniz yeşil alanlar da mevcut. Meydana geldiğinizde çinileriyle ünlü Konak Yalı Camii'ni de ziyaret etmeyi unutmayın.
İzmir gezilecek yerler listesinde Kordon Boyu muhakkak yer almalı. Eğer bir şehri tüm yönleriyle keşfetmek istiyorsanız o şehrin sosyal yaşantısını da deneyimlemeniz gerekir. "İnsanlar nasıl eğlenir?" "Ne yer, ne içer?" gibi soruların tüm cevaplarını Kordon Boyu'nda bulabilirsiniz. Kordon Boyu; kafeler, barlar, balıkçılar, nargilecilerle gün boyu oldukça hareketli.
İnsana huzur veren, eşsiz bir dinlenme noktası olan bu sahil şeridi; sıra sıra dizilmiş mekânlar, sahil boyunca uzanan palmiye ağaçları, yeşil alanlar, yürüyüş ve bisiklet yollarıyla âdeta İzmir'in sosyalleşme noktası. İzmir'de sevdiklerinizle birlikte bir şeyler yiyip içmek, sohbet etmek ve çeşitli oyunlar oynamak için Kordon Boyu'nu listenize ekleyin.
İzmir'i Efes Antik Kenti ve diğer tarihî yapıları olmadan hayal edebilir misiniz? Cevabınız, "Hayır!" ise bu büyüleyici kenti görmeniz gerekir. Roma döneminde varlığını sürdüren dünyaca ünlü Efes Antik Kenti, İpekyolu ticaretinde de önemli bir liman kenti oldu. Baharatların, ipek kumaşların ve değerli eşyaların satıldığı limana yakın olan kentin en ünlü yapısı ise Celsus Kütüphanesi.
Antik dönemden kalma bir diğer eser ise Agora. İzmir Agora, MÖ. 4. yüzyılda kurulan ve Kadifekale'nin kuzeyinde yer alan Smyrna Kenti'nin agorası yani kent meydanıydı. İzmir'e gelmişken Helenistik ve Roma dönemlerinden izler taşıyan agorayı ziyaret etmeyi unutmayın. Ayrıca Kadifekale'de yer alan antik kaleden de şehri izleyip eşsiz fotoğraflar çekmeyi ihmal etmeyin.
İzmir'de sanat dolu bir gün yaşamak isteyenler için sınırsız imkânlar var, desek abartmış olmayız. Tiyatrolardan konserlere ve çeşitli etkinliklere kadar her yaştan kişi için uygun seçenekler bulunuyor. Eğer tiyatroyu çok seviyorsanız İzmir Şehir Tiyatrosu oyunlarına gidebilirsiniz. 1944 yılında temelleri atılan ancak zaman zaman sekteye uğrayan tiyatro, 2021 yılından itibaren kesintisiz hizmet veriyor.
İzmir tiyatro için devlet tiyatrosunu da tercih edebilirsiniz. 1957 yılında faaliyetlerine başlayan İzmir Devlet Tiyatrosu, Konak Sahnesi ve Urla AKM gibi sahnelerde sevilen oyunları izleyiciyle buluşturuyor.
İzmir'de sanata doyabileceğiniz başka alanlar da var. Örneğin İzmir sinema için sinema salonlarına gidebilirsiniz. Müzik ve festivallere doyacağınız İzmir konser etkinlikleri içinse İzmir Arena'ya uğrayabilirsiniz. Açık ve kapalı alanların bulunduğu İzmir Arena; sahile sıfır ve yeşil bir alan üzerine kurulu oldukça etkileyici bir atmosfere sahip.
İzmir etkinlik yerleri arasında en çok ilgi görenlerden birisi de İzmir Kültürpark. Oldukça büyük bir alanda konumlanan Kültürpark'ı; ev sahipliği yaptığı endemik bitkiler, kapalı spor salonu, yüzme havuzu, nikâh salonu, tenis kortu, eğlenceli lunaparkı ve çok daha fazlasıyla âdeta bir yaşam köyü gibi düşünebilirsiniz. İzmir'in en eski yeşil alanlarının bulunduğu parktaki bitkilerin bakımı belediye ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi iş birliğiyle sürdürülüyor.
Kültürpark içerisinde tiyatro, resim ve heykel müzesi; paraşüt kulesi, resim ve sanat müzesi ile İzmir fuar geleneğini devam ettiren kitap fuarı düzenlenen alanlar da yer alır. Ayrıca burada her yıl İzmir Enternasyonal Fuarı düzenleniyor.
İzmir Balçova'da bulunan teleferik, şehri kuş bakışı izleme şansı sunar. 1970'li yıllarda açılan teleferik zamanla eskidiği için bir süre kapalı kalsa da 2015'te geçirdiği bakım sonrası tekrar hizmete açıldı. Oldukça popüler olan teleferikte zaman zaman kuyruk olabiliyor ancak biniş için çok beklemek gerekmiyor. 8 kişiye kadar binebileceğiniz teleferikle İzmir'i yukarıdan izlemek insana ayrı bir heyecan veriyor.
Pazartesi günleri kapalı olan teleferiğe öğlen 12.00 ila 19.00 saatlerinde binebilirsiniz. Balçova'ya gitmişken civardaki alışveriş merkezlerine ve su parklarına uğrayabilir, Terapi Ormanı'nda dinlenebilirsiniz.
Alsancak'ta eski İzmir'in tarihî ve kültürel dokusunu hissedebileceğiniz Dario Moreno Sokağı'nı hiç duydunuz mu? Eski renkli evleri, küçük ve şirin kafeleri, sanat galerileriyle Dario Moreno Sokağı; içinizde âdeta çiçek açtıracak bir mekân. Müzisyen Dario Moreno'nun da yaşadığı bu sokakta canlı müzik ve sanat, günün her saati kesintisiz sürer.
Sokaktan ayrılmadan önce hediyelik eşya satan dükkanlardan el yapımı ve yöresel ürünleri alabilir, Tarihî Asansör'den İzmir'i izleyip eşsiz kareler yakalayabilirsiniz.
Maya Takvimi'ne göre kıyametin kopmasından etkilenmeyecek yer olarak basında sıkça adı geçen Şirince; bağ ve zeytin ağaçlarıyla kaplı, eski evlerin korunduğu oldukça güzel bir köy. İzmir Selçuk'ta bulunan Şirince'de 19. yüzyıldan kalma evlerin çoğu butik otel olarak hizmet veriyor. Yöre halkının ürettiği şaraplar ve zeytinyağları ise oldukça meşhur. Şirince'ye adımınızı attığınızda sizleri karşılayan buram buram şeftali kokusu eşliğinde köyü gezebilirsiniz.
İzmir denilince herkesin aklına gelen şeylerden birisi de İzmir Yahudilerinden miras kalan boyoz. Peki boyozu İzmir'de nerede yiyebilirsiniz? Nasıl ki İstanbul vapuru, çay ve simitle özdeşleşmişse İzmir vapur geleneği de boyozla özdeşleşmiş. Karşıyaka-Bostanlı-Pasaport-Alcancak-Göztepe-Konak arasındaki körfez hattında vapura bindikten sonra özellikle işe gidiş saatlerinde boyoz, çay ve haşlanmış yumurta üçlüsüyle oluşturulan menüyü deneyebilirsiniz.
Son yıllarda giderek popülerleşen ve Türkiye'nin dört bir tarafına yayılan boyozu doğduğu yerde yemeden sakın İzmir'den dönmeyin.
İzmir, restoran bakamından son derece zengin. Ege ve Akdeniz mutfağıyla birlikte sokak lezzetlerini ve İzmir'e has lezzetleri tadabileceğiniz pek çok işletme var. Kordon'a paralel konumlanan Kıbrıs Şehitleri Caddesi, İstanbul'daki İstiklal Caddesi gibi eşsiz lezzetleri tadabileceğiniz çeşitli kafe, büfe ve restoranlara ev sahipliği yapıyor.
İzmir'de büfe ve fırınlardan alacağınız yerel lezzetlerden kumruyu mutlaka tadın. Sokak müzisyenlerinin de epey aktif olduğu Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nin belli noktalarında yer alan buzlu badem satıcılarından alacağınız bademleri yemeyi de unutmayın.
İzmir; barları, eğlence mekânları, klasik ve yeni nesil meyhaneleriyle hem şehir içinde hem sahilde pek çok seçenek sunuyor. Son yıllarda giderek yaygınlaşan yeni nesil meyhane, İzmir konsepti kapsamında eğlence ve şovlarla geleneksel rakı sofralarını harmanlıyor. Bekarlığa veda ve mezuniyet gibi etkinliklerde sıklıkla tercih edilen yeni nesil meyhaneler, bol meze ve renkli ambiyanslarıyla dikkat çekiyor.
"Klasiklerden vazgeçmem." diyorsanız Bostanlı'daki herhangi bir barda bira ve çerez eşliğinde eğlenebilir, leziz şarapların tadına bakabilir, meyhanelerde rakı ve balık keyfi yapabilirsiniz. Meyhane için genelde Alsancak, Bornova ve Karşıyaka ilçelerini tercih edebilirsiniz.
İzmir'e uğradığınızda Ege'nin mavi sularına karşı keyif yapmamak olmaz. Başta Alaçatı olmak üzere Çeşme, Urla, Foça'da mavinin ve yeşilin tadını bir arada çıkarabilirsiniz. Alaçatı'da esen rüzgâra karşı sörf yapabilir, Çeşme'nin kumsalında güneşlenebilir, Foça'da denize karşı rakı balık yapabilirsiniz.
Çeşme ve Alaçatı'da begonvil süslü taş evleri, lavanta kokulu sokakları uçtan uça gezebilir; hediyelik eşya satan dükkânlardan alışveriş yapabilirsiniz. Yine plajlarıyla ünlü olan Urla'da Yassıca Ada'ya uğrayabilir, deniz ve kumun tadını doyasıya çıkarabilirsiniz.
Doğum günü, Sevgililer Günü, evlilik teklifi, yıl dönümü gibi çeşitli kutlamaları size ve sevdiklerinize özel tasarlanmış alanlarda yapmak ister misiniz? Bu ihtiyaçtan hareketle 2018 yılında Bornova'da faaliyetlerine başlayan Cinehouse, özel konseptiyle unutulmaz kutlamalara imza atıyor. İster sevgilinizle baş başa kutlama yapmak isteyin ister kalabalık arkadaş gurubunuzla film etkinliği düzenleyin, haftanın her günü 10.00-00.00 saatleri arasında Cinehouse'u tercih edebilirsiniz.
Sürekli değişen ve müşteri isteklerine göre gelişen konseptleriyle beklentilerinizi en iyi karşılayan Cinehouse'ta sınırsız popcorn ile butik sinema keyfi yaşayabilir, unutulmaz anılar biriktirebilirsiniz.